Syltsnittar, hallongrottor, schackrutor & brysselkex
Klimatberäknat lågt C02e värde.Läs mer om vår klimatberäkning här.
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Mördeg
- Smör200 g
- Vetemjöl3,50 dl
- Socker1 dl
- Vaniljsocker2 tsk
- Vatten2 msk
TILLAGNING
Mördeg
1. Rulla degen till små bollar, gör en grop och lägg i sylten.
Schackrutor
1. Dela degen på hälften och blanda halva degen med 2 msk kakao.
2. Rulla till 4 längder och lägg ihop till ett schackmönster. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor.
Brysselkex
1. Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter.
2. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor.
Grädda de olika småkakor i ugn 160°C i ca 10 minuter.
Tips!
Småkakorna fungerar bra både som mellanmål eller som fikabröd till kaffet.Småkakor som är näringsberikade med Berikning Majsvälling. Berikningen ger ett extra tillskott av energi och näring. Ett väldigt gott men också nyttigt val.
1. Arbeta snabbt ihop smör med torra ingredienser och vatten. Platta ut degen och plasta in. Låt vila i kyl minst 30 minuter.
Sylt
(till Syltsnittar och Hallongrottor)1. Tina Hallonpuré, söta med lite socker eller florsocker och förtjocka med Thick & Easy™.
Syltsnittar
1. Rulla degen till en lång rulle och platta ut med en fördjupning och bred på sylt.
2. Grädda i ugnen.
3. Blanda ihop florsocker och lite vatten. Ringla över och skär i 2 cm breda snittar.
Hallongrottor
Näringsvärde per portion (400g)
- Energi (kcal)94,54 kcal
- Energi (kJ)395,55 kJ
- Fett5,92 g
- Enkelomättade fettsyror1,40 g
- Fleromättade fettsyror0,32 g
- Mättade fettsyror3,82 g
- Fiber0,30 g
- Järn0,24 mg
- Kalcium15,80 mg
- Kalium30,38 mg
- Kolesterol17,07 mg
- Kolhydrat9,23 g
- Disackarider3,55 g
- Monosackarider0,22 g
- Sackaros2,91 g
- Magnesium2,67 mg
- Natrium42 mg
- Niacin0,13 mg
- Protein1,02 g
- Riboflavin0,02 mg
- Tiamin0,03 mg
- Vatten3,16 g
- Vitamin B120,02 µg
- Vitamin B60,02 mg
- Vitamin C1,70 mg
- Vitamin D0,29 µg
- Vitamin E0,48 mg
- Zink0,08 mg